Az Angliában letett érettségi hatalmas előnyt jelent azoknak a diákoknak, akik európai vagy Észak-amerikai egyetemen szeretnének továbbtanulni. Az előnyök között kiemelem a szerintem három legfontosabbat:

  • kis csoportokban tanultok, a tanárok személyes útmutatásával és segítségével, alapos és mély tárgyi tudást szereztek kiválóan felszerelt tantermekben és laboratóriumokban, a maximális felvételi pontszámok elérése érdekében
  • közben “automatikusan” fantasztikus, anyanyelvi szintű angol nyelvtudást szereztek
  • rendszeres, gyakorlati felkészítést kaptok tanulási és vizsgázási módszerekből, amik segítségével rutinosan megugorjátok a vizsgák akadályait és a maximumot hozzátok ki magatokból

Az angliai érettségit elfogadják bármelyik európai vagy Észak-amerikai egyetem felvételi jelentkezésén, így a magyar egyetemeken is, bár azoknak, akik szeretnék, hogy meglegyen a “teljesértékű” magyar érettségijük, érdemes magyar és történelem tárgyakból pluszban itthon leérettségizni.

Angliában 2 éves az érettségi kurzus. Úgy érdemes tehát készülnötök, hogy a 11. és 12. évfolyamot Angliában végzitek el. (Természetesen van őszi, karácsonyi, tavaszi és nyári szünet, amit itthon tudtok tölteni😊)

2 féle érettségi kurzus között lehet választani:

  1. A-level vizsgák: ez a “hagyományos” angliai érettségi, 3 vagy maximum 4 tantárgyat lehet választani, bármilyen kombinációban, nincsen kötelező tárgy. A tárgyakat nagyon mélyen, alaposan tanulják a diákok, ezért is óriási az A-level vizsgák elismertsége. Rendkívül széles a választható tárgyak köre, persze ezeket úgy érdemes összeválogatnod, hogy megfeleljen a majdani egyetem felvételi tárgyainak.

Például: aki orvosi vagy műszaki pályára készül az válasszon biológia, kémia, fizika, matek tárgyakat.

Aki human pályára készül, választhat nyelvet, irodalmat, történelmet, művészetet, drámát, zenét.

Aki gazdasági témák körében tervez továbbtanulni választhat business studies, economics, matek, szociológia, pszichológia tárgyak között.

  1. Nemzetközi érettségi, az International Baccalaureate (“IB”): ez azoknak a diákoknak ideális, akik még nem tudják mit szeretnének egyetemen tanulni és nyitva akarják tartani az ajtót különböző szakokra. Az IB kurzuson 6 tárgyat kell választanod, különböző tantárgy “blokkokból”, ezek között szerepel nyelv, science, humanities és matek blokk. 3 tárgyat emelt szinten, 3-at szenderd szinten kell tanulni. Az IB elismertsége az utóbbi időkben egyre nő, főleg azoknak ajánlom, akik tudják, hogy Európában szeretnének továbbtanulni, de még nem tudják pontosan mit…

Ha szeretnéd átbeszélni, hogy Neked melyik érettségi, milyen tárgyak és melyik iskolák lennének a legjobbak, kérlek keress bátran telefonon vagy emailben!