Az angliai iskolába érkezést követő első pár nap iszonyatosan mozgalmas: megismered a szobatársaid (ez 1 vagy 2 veled egykorú és nemű diák), bepakolsz a szekrényedbe, kirakodsz az íróasztalodra és elfoglalod az ágyad. A szobatársaidon kívül fontos személy lesz a House-parent, aki ott lakik veletek a lakóházban („boarding house”) családjával együtt és általában egy kutyus vagy cica is tartozik hozzá😊 Fiúknak férfi tanár, lányoknak női tanár a House parent és az ő feladata, hogy neked mindenben segítsen: beilleszkedni és eligazodni az iskolában, órarendet kialakítani, délutáni foglalkozásokat lefoglalni. Ő az, aki reggel kikészíti a reggelit, napközben és este ott van a házban és bármilyen kérés, kérdés esetén segít. Ő intézi a mosást, segít megtalálni ha netán elveszítettél valamit és általában ellátja a „pót-szülői” feladatokat. És ő az a fontos személy, aki bármikor elérhető mobilon és emailen, ha szüleidnek kérdése lenne, és téged nem érnek el (mert pl. órán vagy szakkörön vagy éppen).

Miután beköltöztél a boarding house-ba, társaiddal együtt átsétáltok az iskola fő épületébe, ahol a tanítás zajlik. Ugyanitt van a nagy ebédlő, mindennap itt tálalják a svédasztalos ebédet és vacsorát. Itt találkozol a személyes Tutor-oddal, azzal a tanárral, aki kinttartózkodásod alatt a tanulmányaidért lesz felelős. Ő az, akivel tudsz beszélni bármilyen tanulással kapcsolatos kérdésről: pl. ha egy tantárgyat túl nehéznek vagy könnyűnek találsz, ő segít másik csoportba kerülnöd. Ha valamilyen tárgyban lemaradsz, segít felzárkózni. Ha meggondoltad magad és szeretnél tantárgyat váltani, ő átbeszéli veled a lehetőségeket, segít eligazodni. A Tutor az, aki szüleidnek is rendszeresen küld emailt a tanulmányi előrehaladásodról.

Miután minden fontos személyt megismertél és az első pár nap izgalma lecsendesül, lehet, hogy hirtelen rádöbbensz: itt leszek most jó pár hétig vagy hónapig és nem látom a családomat!!?? És lehet, hogy elfog a honvágy…ez teljesen természetes és a legtöbb diák megéli ezt az érzést! Ilyenkor fontos, hogy pici erőfeszítéssel rávedd magad, hogy barátkozzál a körülötted lévő gyerekekkel, szobatársaiddal, osztálytársaiddal, résztvegyél a rengeteg délutáni szakkör és sportok egyikén, becsatlakozz a boarding house esti programjaiba (pl. társasozás, kakaó főzés, közös filmnézés). Szinte minden diák arról számol be, hogy a honvágy érzete 1-2 nap alatt enyhül, majd elmúlik: az iskola mindennapi, nyüzsgős életébe rengeteg új barátot szerzel, csomó új dolgot fogsz megtapasztalni és kipróbálni. Ezenkívül szüleiddel is tudsz kapcsolatot tartani akár mindennap (mindenhol van wifi), bár a legtöbb diáknak nem mindig jut erre ideje😊 és persze azt is tudod, hogy legkésőbb 6 héten belül újra találkozol a családoddal, hiszen minden trimeszter közepén van egy kb. 1 hetes szünet, amikor velük lehetsz😊