Minden tinédzser életében nagyon fontos tényező a „kaja”😊 Legyen jó minőségű, finom és egészséges, legyen változatos, bőséges, és persze ha valakinek egyéb szempontjai is vannak – pld. vegetáriánus, glutén vagy laktózérzékeny, esetleg cukorbeteg – akkor számukra is legyen megfelelő választék.

Többen kérdeztétek, hogy hogyan zajlik több száz gyerek étkezése egy bentlakásos iskolában, ahol ugye minden étkezést az iskolában fogyasztanak el a diákok.

Az iskolák rettentő nagy hangsúlyt fektetnek a magas minőségű és egészséges, változatos étrendre. Bár az angol konyha nem híres a kifinomult gasztronómiáról, a sulik az utóbbi években rengeteget fejlődtek és mostanra igényes és kifejezetten színvonalas étkezést nyújtanak. Több diákunktól kaptunk boldog visszajelzést, hogy bár erre nem is számítottak, mégis nagyon jókat ettek Angliában😊 és sok újfajta ételt megismertek!

Amúgy az iskolákban a legtöbb étkezés svédasztalos, szóval lehet válogatni a kedvencek között.  Jellemző, hogy az étkezésekre van bőven idő, minden étkezést tolongás nélkül, kényelmesen tudtok elfogasztani és természetesen repetázni is mindig lehet. A fő étkezések a nagy iskolai éttermekben zajlanak. Minden boarding házban (ahol laktok) van egy külön kis konyha, ahol esténként vannak “snack”-ek, sőt aki szeretne, tud magának kakaót, teát főzni (természetesen tejjel!) az esti nasi mellé. Most bemutatok néhány tipikus angol ételt, amivel tuti fogtok találkozni:

Fish & Chips – örök kedvenc – rántott tengeri hal és hasábburi, általában péntek este szerepel a vacsora menün. Az angol gyerekek zöldborsót esznek mellé, de ez nem kötelező!!

Meat pie – husival töltött pite, igazi laktató étel, sokféle tölteléket variálnak benne. Manapság vega változatban is készítik

Curry – az angolok imádják az indiai ételeket, a curry-vel ízesített húst, zöldséget, lencsét nagyon gyakran megtaláljátok majd a menüben

Scones and custard – igazi angol édesség, olyasmi mint egy piskóta, vanília szósszal. Így leírva nem hangzik annyira csábítónak, de tényleg finom!

Vasárnaponként a legtöbb suliban Brunch van – nem kell reggel korán felkelni, hanem délelőtt szolgálják fel a breakfast és a lunch ötvözetét, a brunch-ot. Remek találmány!

Akinek pedig esetleg tényleg étel allergiája vagy érzékenysége van, külön számára elkészített ételt kap, természetesen ezt előre, érkezés előtt, leegyeztetjük az iskolával.